Blog

Hoe weet je welke wandelsokken bij jou passen?

Gepubliceerd op: 22 Juli 2024

Als je regelmatig de natuur in trekt, weet je hoe belangrijk goede schoenen zijn. Maar wat vaak vergeten wordt? De sokken! Wandelsokken zijn de onbezongen helden van iedere wandeltocht. Ze kunnen het verschil maken tussen een fijne hike of pijnlijke blaren. Maar hoe weet je nou welke wandelsokken bij jou passen? Geen stress, we helpen je graag op weg!

Waarom wandelsokken dragen?

Je kunt natuurlijk denken: "Gewone sokken volstaan toch wel?" Maar wandelsokken zijn speciaal ontworpen voor lange wandelingen en bieden veel voordelen. Ze verminderen wrijving, voeren vocht beter af en zorgen voor extra demping op de plekken waar je het nodig hebt, zoals je hielen en tenen. Plus, ze helpen je voeten koel te houden in de zomer en lekker warm in de winter. Dat klinkt toch veel beter dan die standaard katoenen sokken?

Lange of korte wandelsokken?

Dit hangt vooral af van je schoenen en het soort wandeltocht. Heb je hoge wandelschoenen? Dan zijn langere sokken handig om te voorkomen dat de schacht van je schoenen tegen je huid schuurt. Voor lage wandelschoenen of trailrunners zijn enkelsokken een prima keuze (sneaker of quarter). Lange sokken bieden vaak ook net wat extra warmte, wat fijn kan zijn als je in koudere omstandigheden wandelt. Dus, kort door de bocht: hoge schoenen = lange sokken, lage schoenen = korte sokken (tenzij je lange natuurlijk fijner vindt zitten).

Hoe dik moeten mijn wandelsokken zijn?

De dikte van je wandelsokken is cruciaal en hangt af van het weer en jouw persoonlijke voorkeur. Voor warmere dagen zijn dunnere sokken ideaa. Ze voeren zweet snel af en houden je voeten droog en fris. Ga je wandelen in de winter of in een koud gebied? Dan wil je juist dikkere sokken, voor extra isolatie en comfort. Ook kan de dikte van je sokken invloed hebben op de pasvorm van je schoenen. Dikkere sokken nemen meer ruimte in, dus houd daar rekening mee bij het passen van je schoenen.

Wat is het beste materiaal voor wandelsokken?

Het materiaal van je sokken bepaalt voor een groot deel het comfort tijdens het lopen. Wol, en dan vooral merinowol, is favoriet bij veel wandelaars. Het is niet alleen warm, maar reguleert ook de temperatuur goed. Je voeten blijven warm in de kou en koel in de hitte. Ook is wol van nature antibacterieel, dus minder kans op nare geurtjes!

Synthetische materialen zoals polyester en nylon hebben ook hun voordelen. Ze zijn licht, droogt snel en zijn vaak iets duurzamer dan wol. Een van deze synthetische materialen die je vaak tegenkomt is Coolmax. Coolmix is speciaal ontwikkeld om optimaal vocht af te voeren. Daarnaast heeft dit materiaal een goed ademend vermogen, droogt het snel en gaat dit materiaal lang mee. Als je vooral in warmere omstandigheden wandelt of snel last hebt van zweetvoeten, dan zijn wandelsokken met Coolmax een uitstekende keuze. Veel wandelsokken combineren materialen voor de beste eigenschappen: vochtregulatie, duurzaamheid en comfort.

Als laatste willen we qua materiaal bamboe uitlichten. Bamboe is een verrassend materiaal dat steeds populairder wordt in de wereld van wandelsokken. Het biedt een aantal unieke voordelen. Bamboe is namelijk zacht en hypoallergeen, het is vochtabsorberend en ademend, antibacterieel en tot slot ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. 

Hoe strak moeten mijn wandelsokken zitten?

Te strakke sokken zijn net zo vervelend als te losse. Je wilt dat je wandelsokken goed aansluiten om je voet zonder dat ze knellen. Te losse sokken kunnen tijdens het lopen gaan schuiven, wat wrijving veroorzaakt en daarmee blaren. Je mag best wat moeite moeten doen om ze aan te krijgen. Dit wilt zeggen dat ze goed strak om de voet aansluiten.  Aan de andere kant wil je ook niet dat ze zo strak zitten dat je bloedcirculatie wordt belemmerd en je er zelf hinder van ervaart. Zoek dus naar een sok met een goede pasvorm die stevig zit, maar toch comfortabel blijft.

Wandelsokken

Bekijk hier onze gehele collectie wandelsokken
Bekijk de collectie

Welke wandelsokken passen bij jou?

Het kiezen van de juiste wandelsokken hangt dus af van een paar factoren: het weer, je schoenen en natuurlijk je eigen voorkeur. Denk aan de hoogte, dikte, materiaal en pasvorm. Bij Modemania vind je een breed assortiment van merken zoals Xtreme, HEAD en STAPP, zodat er altijd een paar is dat perfect bij jouw wandelstijl past.

Dus, ga jij binnenkort op pad? Neem je sokken serieus en kies het perfecte paar voor jouw voeten. Je voeten zullen je dankbaar zijn!

Happy hiking!

Ruime keuze in merken